Goed praten

Het overlijden van een dierbare is altijd heftig. Het valt mij op dat we de toedracht rondom het overlijden op een of andere manier ‘verzachten’ door dingen ‘goed te praten’ of nóg ergere situaties te bedenken en dan tegen onszelf te zeggen; ‘’Het had nog veel erger geweest als of gelukkig dat het zo en zo was want anders…”

Men zegt dat het rouwen moet bestaan uit vier door elkaar heen lopende taken. Je moet het verlies aanvaarden. Je moet de pijn die het met zich meebrengt accepteren en benoemen en je proberen in te stellen op de verandering die de dood met zich meebrengt en tot slot moet je de draad van het leven weer opnieuw oppakken..

Ik denk dat dit ook hoort bij het rouwproces al zou ik zo niet weten in welke ‘fase’ dit dan hoort.
Toen ik lotgenoten leerde kennen viel het mij dus op dat we dit allemaal doen en dat ons ‘goed praten’ soms juist tegenover gestelde is als we de situaties onderling deden vergelijken.

Zo gaven Fons* en ik aan dat wij ‘blij’ waren dat Femke* bij ons thuis was overleden. Dat ze niet bij opa en oma logeerde op het moment dat ze stierf. Lotgenootjes die ik sprak waarvan het kindje niet thuis was overleden gaven aan juist ‘blij’ te zijn dat het niet thuis was gebeurd. Dát hadden ze pas erg gevonden…

Ik denk dat je dit doet om de pijn die al zo intens is te ‘verzachten’. Je wil als ouders graag weten of je kindje heeft geleden. Het was voor Fons* enorm heftig dat Femke* in zijn armen is gestorven. Hij voelde zich daar enorm schuldig over. En toch vonden wij het ook ergens juist een ‘geruststelling’. Dat als Femke* die avond hoe dan ook zou komen te overlijden dat ze dan ‘gelukkig’ wel in papa zijn armen lag en niet alleen in een groot bedje met niemand om haar heen.. Wederom, je praat het meest zwarte scenario in je gedachte om naar een ‘grijs’ scenario. Uiteraard wordt de pijn niet minder maar ergens helpt het wel in je proces.

Ook Fons* zijn overlijden deed ik en mijn naaste familie ‘verzachten’. Fons* stierf plotseling en volgens de artsen heeft hij er zelf niets van gemerkt / geen pijn gehad. Dat heeft mij enorm ‘getroost’. Hij zei altijd zelf dat hij een ziektebed niet aan zou kunnen. Ook andere mensen gaven aan dat Fons* een ‘mooie dood’ had gehad al was het 50 jaar te vroeg…

Als Fons* zou hebben geleden dan zou ik dat erger hebben gevonden denk ik. Echter realiseer ik mij ook dat ik geen ervaring heb met bijvoorbeeld een ziektebed en kan daar dus niet over praten. Ik wil ook zeker situaties van andere niet minder of juist zwaarder maken. Ik zeg altijd ieder leed is leed en het is geen ‘wedstrijd’ wie het het zwaarste heeft. Ik merk dat ik er wel eens moeite mee heb als mensen hun eigen leed vertellen en dan ‘schrikken’ en iets in de trant van ‘Ik heb lang niet zo veel meegemaakt als jij’ zeggen. Ieder huisje heeft zijn kruisje en iedereen moet er mee zien om te gaan op zijn / haar manier.

Ik zelf heb het ‘goed’ praten van de situaties nooit als vervelend ervaren. Het leerde mij relativeren en met de situaties te dealen. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn als je merkt dat je ook situaties ‘goed’ praat. Probeer je ook niet onzeker te voelen als je merkt dat andere juist een tegenover gestelde bedenken als erger scenario. Geen enkel geval is 100% gelijk. Elke sterfgeval is heftig en zal je de rest van je leven bij je dragen. Probeer de situatie dus dragelijk te houden en als ‘verzachten’ daarbij helpt moet je dat zeker doen. Blijf je gevoelens bespreken. Het heeft mij enorm geholpen om de sterfmomenten met andere te bespreken. Samen bespraken we dan ook de ‘andere scenario’s” en dat hielp. De gebeurtenis zelf wordt dan ook beetje voor beetje verwerkt. En zo sta je stap je voor stapje weer een beetje op..  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: