Goed geregeld?

Als je jong en verliefd bent maak je vele dromen. Samen je leven opbouwen. De dood ligt nog zo ver voor je dat je vaak jezelf helemaal niet voorbereid op dat moment. Als iemand overlijd gaan ineens heel veel zaken lopen. Ben jij goed voorbereid?

Fons* vroeg mij in 2008 aan de Indische oceaan in Australië ten huwelijk. We waren dolgelukkig en al snel gingen wij alles plannen. I.v.m. het bedrijf trouwde wij op huwelijksvoorwaarde. Wij trouwde uit liefde voor elkaar maar toen Fons* stierf bleek dat dat ene papiertje veel meer regelde dan dat..

Als je een trouwacte, geregistreerd partnerschap of een testament hebt laten opmaken dan zijn de zaken vaak al goed geregeld. Je hebt immers al moeten nadenken over wat je wilt na je dood. Het verbaast mij hoeveel mensen helemaal niets geregeld hebben. Zeker stellen die al kinderen hebben maar alleen ‘samenwonen’ en niets op papier hebben staan. Realiseren die zich wel wat er allemaal gebeurd als er één van hen komt te overlijden? Vast niet.. Ik wist daar ook allemaal niets van maar besef mij heel goed dat als wij niet getrouwd waren alles heel anders had gelopen voor mijn zoon en mijzelf.

Ook het regelen van je bankzaken is verstandig om te doen. Ik weet nog goed dat alles in één keer op slot ging. Ja, de automatische incasso’s gaan door maar voor de rest kun je nergens meer bij als je geen en/of rekening hebt. Je moet dan een verklaring van erfrecht laten zien. Deze koste in 2015 650,- euro! Een ‘simpel’ papiertje waarop staat dat jij de erfgename bent en in naam van de overledene mag handelen.. Ik kan mij nog goed de vele keren herinneren dat ik zaken moest regelen en dat ik elke keer weer te horen kreeg: “Mevrouw, geef u man even dan ..” Of “Uw man moet dit zelf regelen ..” Telkens weer uitleggen dat ik een verklaring van erfrecht al TICH keer had afgegeven bij de bank en dat mijn man dood was.. Telkens weer “Oh sorry” .. Die confrontatie maakte mij woest.. Als de dames gewoon even verder hadden gekeken dan was dit niet telkens gebeurd..

Toen Femke* overleed was ze net geen twee maanden oud. Toen de Dela kwam gaven ze aan dat ze nog net met ons was meeverzekerd. Huh? Hoezo dat? Bij de geboorte moet je je kindje aanmelden bij bijna alle verzekeringen die je hebt. Ik merkte dat bij de geboorte van mijn jongste dochter in 2019 dit door de kraamverzorgster werd vermeld. In 2010 was dat nog niet. “Bij toeval’ waren wij dus verzekerd voor de begrafenis kosten. Uiteraard is het een eigen keuze maar ik snap persoonlijk niet zo goed waarom mensen geen begrafenis verzekering hebben. Als je van één verzekering zeker weet dat je hem ooit nodig gaat hebben is het deze. Alles waar rouw- en trouw voor staat kost geld. Je bent zo enorm kwetsbaar als je iemand verliest. Je wilt alleen maar het beste. Je geen zorgen te hoeven maken over de kosten is dan een ‘fijne verademing”. Daarnaast weet je ook dat je je nabestaande niet met hoge kosten opzadelt.

Bespreek samen dus goed wat je wel en niet wilt. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de zakelijke dingen maar ook voor wat je wilt dat er voor de kinderen geregeld wordt. Als er één ouder overlijd lijkt de andere ineens veel kwetsbaarder. Het kan geen kwaad om er al over na te denken. Het is en blijft altijd een moeilijk onderwerp om zo ‘ineens’ op de tafel te leggen. Toch wil ik mensen adviseren om dit te doen. Uiteraard hoop ik voor iedereen dat het moment dat je deze kennis nodig hebt, nog heel, heel lang duurt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: