Onbereikbare mijlpalen

Samen maak je plannen voor de toekomst.
Wat als de toekomst hier vandaag is en je staat er alleen voor?

20 juni 2009 stapte Fons* en ik in het huwelijksbootje. Morgen zijn (of zouden?) we 12,5 jaar getrouwd zijn. In mijn agenda staat ‘uit eten i.v.m. 12,5 jaar huwelijk Fons” gevolgd door een groot vraagteken.. Ik heb dit maanden geleden al in mijn agenda gezet maar weet niet zo goed wat ik er mee moet. Vieren is ‘raar’ omdat ik eigenlijk niet 12,5 jaar getrouwd BEN. Het is 12,5 jaar geleden dat wij zijn getrouwd.. Fons* en ik zeiden vanaf het begin al; “als we 12,5 jaar getrouwd zijn geven we weer een groot feest..” Tja.. het huwelijk hield ineens op na 5 jaar en 11 maanden.. Het feit dat de liefde niet op was na deze 5 jaar en 11 maanden maakt het nu nog zo pijnlijk..

Ik merk dat ik meer van die onbereikbare en pijnlijke mijlpalen in mijn geheugen heb gebrand..
Fons* en ik zeiden altijd dat als hij 65 jaar was en ik 50, wij het nog groter zouden vieren. Wij hoopte onze schaapjes dan op het droge te hebben en dat we dan samen zouden gaan genieten van vervroegd pensioen.. Tjonge.. 65.. hij geeft de 45 niet eens gehaald.. Wat waren deze dromen mooi maar verder dan dromen kwamen wij dus weer niet.

Mijlpalen met Femke* zijn er ook. Ik zie deze dagelijks rondwandelen in mijn huis.. Alle ontwikkelingen die haar kleine zusje doormaakt projecteer ik op Femke*. Hoe ik al die mooie mijlpalen niet heb mogen beleven met Femke*. Echter geeft het mij ook een dankbaar gevoel. Ik mág alle mijlpalen wel een keer meemaken met haar kleine zusje. Bij mijn zoontje ervaarde ik dit niet zo heftig. Mogelijk speelt het feit jongen/meisje hierin toch mee.

Ik merk dat ik rond het ‘huwelijk jubileum’ er veel mee bezig ben. Mijn zoontje vraagt er de laatste tijd ook veel naar. Of dat hij het aan mij merkt of opvangt in mijn gesprekken weet ik niet maar ik vind het fijn om over zijn vader te praten. Samen hebben wij de trouwvideo bekeken. Echt snappen lijkt hij het niet te doen. Ik kan mij geen voorstelling maken hoe het voor hem moet zijn om zijn vader ‘ineens’ bewegend en pratend te zien.. Misschien is hij toch nog te jong..? Gelukkig staat alles op DVD en kan hij het later nogmaals bekijken mocht die behoeft er zijn..
Wat wij ook samen bespreken is hoe het ene effect heeft op het andere. Het 12,5 jarig jubileum is nu niet te vieren met papa Fons* maar als wij dat wel konden dan zat zijn zusje en nieuwe papa niet aan tafel.. Samen bespreken we oorzaken, gevolgen en nieuwe toekomstplannen. Wij vinden het belangrijk om te laten ervaren dat na een storm, in allerlei vormen, de zon weer kan gaan schijnen..
Dat wij samen als nieuw gezin, nieuwe plannen en stippen op de horizon moeten gaan zetten die elk weer een jubileum op zich gaan vormen..

De mijlpalen die je allemaal moet missen als je partner of kindje sterft, blijven zeer doen. Zelfs als ze ver na het overlijden op de tijdlijn liggen. Blijf er over praten. Sta bij de bijzondere mijlpalen stil zoals jij dat wilt. Schaam je er niet voor. Probeer je leven weer op te pakken en je zult zien dat je uit nieuwe mijlpalen ook weer veel liefde vol zonnestralen kunt gaan halen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: